0
В корзині немає товарів

Сучасний інтер'єр класної кімнати: як перетворити навчання в задоволення

Нашим дітям пощастило більше, ніж нам. Адже багато хто з нинішніх шкіл — це не похмурі в'язниці, про які співала Pink Floyd, а оазиси знань, творчості та самовираження. У чому різниця? У новому підході до освіти та дизайну інтер'єру. Який не просто виглядає «дорого », а враховує вимоги ергономіки та рекомендації психологів. Про це та багато іншого розповімо на прикладі головного шкільного приміщення — класної кімнати.

Які вимоги до інтер'єру?

У школі не тільки учні — дизайнери теж змушені вирішувати завдання:

  • Грамотно використовувати простір. Якщо мова про кабінет для молодших класів — розділити його на 4 зони: для навчання і виховання, для відпочинку і спілкування, для фізичного розвитку і, нарешті, для ігор. Не забувши ще й про куточок живої природи. Хлопцям трохи старше необхідний інтер'єр класної кімнати з упором на предмет. Розвісити по стінах портрети вчених недостатньо — важливий креативний підхід.
  • Впливати кольором. На якій палітрі зупинитися? Це питання лежить не тільки в естетичній, а й у психологічній площині. Кольори впливають на роботу мозку. Зелений підвищує стресостійкість, жовтий — працездатність, червоний — активність і тим самим агресивність, а фіолетовий, навпаки, пригнічує емоції. Дизайнеру належить відшукати оптимальне поєднання і не помилитися з пропорціями. І при цьому не вийти за рамки кольорової гармонії.
  • Дотримуватися законів ергономіки. Починаючи з природного, а також штучного освітлення і закінчуючи робочим місцем вчителя і кожного з учнів. Широкий асортимент якісних меблів для школи спрощує завдання, але все одно не обійтися без урахування десятків факторів. До того ж все це стосується не тільки столів і стільців, але й також взаємодії з інтерактивними та мультимедійними інструментами.

Які меблі знадобляться і як не помилитися у виборі?

3 ряди парт навпроти дошки та вчительського столу — класика жанру, але слідувати їй необов'язково. Особливо якщо в кабінеті навчаються молодші класи. Звичні парти їм можуть замінити просторі столи химерних форм, а в зонах для відпочинку та ігор зайвими точно не будуть м'які пуфи. І все ж, до основних предметів меблів вимоги залишаються незмінними незалежно від віку учнів:

  • Шафи та стелажі. Їх задача проста — забезпечувати швидкий доступ до роздаткових матеріалів. А заодно не суперечити загальній концепції дизайну. Поліровані чеські стінки залиште в минулому. Вибирайте лаконічні, але яскраві моделі без гострих кутів і скляних елементів(неможливо розбити те, чого немає).
  • Стіл для вчителя і столи для школярів. Вони різні, але просто зобов'язані бути однаково міцними, екологічними, стійкими до вологи та механічних впливів. А значить, мусять бути виконаними з дерев'яних плит CLEAF або EGGER. Ще один маст-хев — регулювання по висоті. Без неї складніше добитися правильної пози при сидінні, адже це запорука і дитячого, і дорослого здоров'я.
  • Ортопедичні крісла. У школі діти сидять не менше, ніж удома. Навіщо мучити їх незручними стільцями? Які до того ж провокують десятки хвороб. Вчителю комфорт і здоров'я теж не завадять. Віддайте перевагу моделям, що забезпечують підтримку тазу і всіх відділів хребта. Нехай і доросле, і ергономічне дитяче крісло хизується десятками налаштувань: без універсальності нікуди.

Меблі для класної кімнати — як автомобіль: краще, коли над ним попрацювали не тільки інженери, а й дизайнери. І все ж головне — наскільки успішно столи, крісла та стелажі справляються зі своїм основним завданням. Тобто бережуть здоров'я і забезпечують максимальний комфорт, а з ним і зосередженість на навчальному процесі. 

На закінчення

Так, продуманий дизайн і правильні меблі можуть зробити так, що школу не захочеться прогулювати. І здатні впливати на дитину, стримуючи її гіперактивність або допомагаючи подолати сором'язливість. Але вони не замінять вчителя. І якщо той замість сучасних методик обирає муштру і не любить дітей по-справжньому, все дарма. Тому переконайтеся, що у вашій школі повний порядок і з людьми, і з інтер'єром.

Фото інтер’єру сучвсної класної кімнати

Поділитися з друзями: