0
В корзині немає товарів

Правильна робоча поза: сидячи або стоячи?

Дивне запитання, чи не так? Десятиліттями нам вбивали в голови, що стоять тільки продавчині та робочі біля верстата, а закінчується це варикозом. Інтелектуальна ж праця обов'язково сидячи. І чим вище підійматися по кар'єрних сходах, тим зручніше крісло. Пора позбутися від стереотипів. А заодно розібратися, чому закордонна мода на столи з електричним регулюванням по висоті — не просто примха розпещених хіпстерів.

Що про це думають вчені?

Ще якихось 100 років тому офісні співробітники в основному працювали стоячи. Як і у випадку з першими open space, роботодавець і не думав піклуватися про здоров'я співробітників, а просто скорочував витрати. Але тепер — вже з медичних міркувань і в удосконаленому вигляді — цю ідею підхопили Facebook, Google і сотні менш помітних компаній. За що ж їм так полюбилися ергономічні столи для роботи стоячи?

  • Вища продуктивність. Психолог Емі Кадді встановила, що в сильних позах організм виробляє більше тестостерону і менше кортизолу. А це підвищує розумову та емоційну активність.
  • Нижче ризик виникнення хвороб. Серцевих — на 54% (згідно з дослідженням Петера Катцмажіка). Недуг, пов'язаних з нирками — на 30%, якщо сидіти менше ніж 3 годин на день (відповідно до робіт Томаса Єйтса).
  • Боротьба із зайвою вагою. Столи зі змінною висотою не замінять пробіжку, але спалені 144 ккал за 3 години, проведених стоячи кожен робочий день — це мінус 3-4 кг за рік.

Як правильно працювати за таким столом?

Сидячий спосіб життя не дарма прозвали новим курінням. Але і стояти по 8 годин на день аж ніяк не корисно. Важливо знайти баланс, що нівелює недоліки обох положень тіла. Тобто регулярно міняти позу. Бажано робити це кожні пів години або сидіти та стояти в пропорції 2:1 (наприклад, годину і пів години відповідно). Наші столи — з автоматичною зміною висоти: регулюванням стільниці займаєтесь не ви самі, а електромотор.

Працювати в динамічній позі — лише одна з ключових рекомендацій:

  • Правильно налаштуйте висоту столу. Коли стоїте, оптимальний рівень стільниці — у ліктьовому суглобі руки, що вільно звисає. Рішення E-TABLE by Mobili Perfetti оснащені пультом з функцією пам'яті на 4 позиції. Один раз відрегулювали — і забули.
  • Подбайте про ступні. Найкраще придбайте спеціальний килимок, що рятує від втоми ніг. Стояти на ньому бажано в зручному взутті або босоніж.
  • Не економте на комфорті. Столи з ручною зміною висоти дешевше. Але, якщо міняти позу кожні пів години, за робочий день таких маніпуляцій набереться більше десятка. Як довго ви протримаєтеся? І скільки часу заощадите, якщо все ж делегуйте цей обов'язок електромотору?

На закінчення

Прагнення до комфорту і турбота про здоров'я — все одно, що штурм фортеці: потрібно бити відразу з усіх гармат. Що краще: стіл для роботи стоячи та сидячи або ортопедичне крісло? Їх поєднання. Сучасна людина проводить за комп'ютером дуже багато часу, щоб нехтувати меблями, які покращують якість життя.

Все ще думаєте, що новий ергономічний тренд зійде нанівець, адже працювати стоячи незвично? Колись здавалося, що сенсорні смартфони — не більше ніж сміливий експеримент і ніщо не змусить весь світ відмовитися від кнопкових. І де вони тепер?

working-posture-sitting-or-standing.jpg

Поділитися з друзями: