0
В корзині немає товарів

Сидимо правильно: поради та секрети

Це ціла наука. Яку, втім, ніде і нікому не викладають. Хоча зазвичай все починається обнадійливо. Під керівництвом батьків і шкільних вчителів проходиш вступні теми «Перестань сутулитися», «Тримай спину рівно» і «Розправ плечі», однак повного курсу ніхто з нас так і не отримуєть.

Як ви сидите і чим ризикуєте?

Якщо відповіли щось в дусі «Як зазвичай», «Не знаю», «Та якось не звертаю уваги», значить, робите це неправильно. Як і переважна більшість людей на планеті. Напевно шкода від сидячого способу життя для вас занадто абстрактна страшилка, щоб серйозно боятися і приймати якісь заходи. Що ж, давайте її конкретизуємо.

Тому, що ви не знаєте, як правильно сидіти, в першу чергу страждає хребет. Ви віддаєте його в руки остеохондрозу, радикуліту, грижі, протрузії та інших серйозних хвороб.

Недостатньо вражені цим списком? Тоді додайте до нього захворювання шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи, простатит, геморой, ожиріння і цукровий діабет. Цьому питанню все ж варто приділити увагу, чи не так?

Почніть з коректної постави

Це універсальна відповідь на питання в дусі «Як правильно сидіти в офісному кріслі?». Постава — положення тіла, яке ви зазвичай регулюєте несвідомо. Нехай правильна постава стане корисною звичкою. Але врахуйте, що тіло прагне до положення, яке не вимагає від скелетної мускулатури суттєвої підтримки.

Навіть у фізично розвинених людей м'язи не залізні та не можуть постійно перебувати в напрузі. Тому і потрібен м'язовий баланс вертикальної пози. Це не показано в назві, але він також позбавляє від зайвого навантаження зв'язки та кістки. Адже перші не призначені для тривалого опору. А другі, якщо привчите їх до тривалого неправильного навантаження, в результаті навіть злегка змінять форму.

Правильне положення тіла при сидінні

Те, в якому ви відчуваєте максимальний комфорт і мінімальне навантаження. В якому можете довго перебувати не втомлюючись. Отже, 3 простих секрети, як правильно сидіти за комп'ютером:

  • Шия і спина. Підтримувати їх в коректній позі — та ще праця. Тим більше, що з часом самоконтроль сходить нанівець. Щоб точно запобігти дискомфорту, покладіть ці обов'язки на регульовані спинку і підголівник. Розмістіть спинку під кутом 100-110 °.
  • Руки. Передпліччя, зап'ястя і долоні повинні утворювати одну лінію. Не спирайтеся ліктями на стіл. Руки повинні лежати на відрегульованих підлокітниках, зігнуті під кутом 90 °.
  • Ноги. Вони повинні бути зігнуті під кутом 90 °. І не висіти, а стояти на підлозі. Якщо висота крісла не дозволяє домогтися правильного положення, скористайтеся спеціальною підставкою — Ring Base.

Що допоможе правильно сидіти?

Елементарні основи антропометрії. Робоче місце повинно бути обладнане з урахуванням параметрів вашого тіла. Хочете знати, як правильно сидіти за комп'ютером, щоб не боліла спина — запам'ятайте 3 базових поняття:

  • Робоча висота. Мова не тільки про те, на якому рівні розташована стільниця. Візьміть до уваги висоту всіх пристроїв, якими користуєтеся.
  • Ефективна висота сидіння. Це відстань між ним і опорою для ніг. Бажаний діапазон регулювання хоча б 40 см.
  • Простір захоплення. Мається на увазі область столу, куди ви можете дотягнутися руками, не змінюючи пози. Сплануйте розташування предметів заздалегідь.

Як правильно сидіти за комп'ютером?

Форма анатомічного крісла і функціональність столу як найважливіші критерії будуть розглянуті в кінці статті. Зараз же коротко позначимо ті, про яких ще не було мови:

  • Верхній край монітора повинен розташовуватися трохи вище рівня очей.
  • Оптимальна відстань між особою та екраном — від 45 до 70 см.
  • Слідкуйте, щоб стегна були в горизонтальному положенні. Просвіт між ними та стільницею обов'язковий.

Ергономіка крісла і стола як запорука правильного сидіння

Давайте відверто. Контролювати десятки різних аспектів складно. Та й лінь, ніде правди діти. Не кажучи вже про те, що нічого не повинно відволікати від роботи. Ідеальна ситуація — коли сів і тіло саме прийняло правильне положення. Нехай так і буде, це можливо. Адже те, як ми сидимо, в першу чергу визначають меблі.

Велика кількість налаштувань, правильний наповнювач (наприклад, суцільнолитий еластомер) і продумані розміри ергономічного крісла дають максимум комфорту і рятують від зайвого навантаження. Ви повністю адаптуєте його під себе, після чого просто не можете сидіти неправильно. Обов'язкові атрибути — це:

  • налаштування підголівник;
  • ергономічна спинка крісла, що повторює вигини хребта;
  • регульовані підлокітники;
  • поглиблення в сидінні для куприка.

І забудьте про те, щоб підлаштовуватися під стіл. Меблі для людини, а не людина для меблів. Вибирайте варіант з регулюванням висоти та підіймальним механізмом з електродвигуном — не вручну ж цим займатися. По-перше, досягнете ідеального комфорту в положенні сидячи. По-друге, зможете працювати ще й стоячи. А вже це відкриває зовсім інші горизонти.

Звикайте сидіти правильно — і організм обов'язково віддячить вам за це відсутністю хвороб.

Фото правильного положення тіла за комп’ютерним столом

Поділитися з друзями: